Fam. Estèrnids: xatracs i fumarells

Aquesta família emparentada amb els Làrids (alguns autors els inclouen en aquesta mateixa família) està formada per 41 espècies de distribució preferentment tropical. Són similars a les gavines, de color blanc, però més petites, i amb un vol més gràcil i àgil, cosa que ha motivat - juntament amb la cua enforquillada - la denominació d'orenetes de mar. El bec és fi, les ales estretes i punxegudes, i són bones capbussaires: estiren en picat a l'aigua per capturar l'aliment.

 

Tenen plomatge nupcial diferenciat, com la majoria de les gavines, consistent en capells negres al cap que desapareixen a l'hivern.

Molt més sensibles que les gavines a la degradació dels seus hàbitats, les seves poblacions a Europa han disminuït sensiblement. El Delta és una important àrea de nidificació d'aquests ocells, encara que - a diferència de les gavines - les poblacions més nombroses es presenten a l'estiu. Les colònies de xatracs es concentren especialment a la Punta de la Banya.

 

Hi destaquenles de xatrac bengalí i xatrac becllarg, que són les més importants de tota la península. La població hivernal és escassa i es redueix a dues espècies.

Els xatracs són més grans que els fumarells, són de color blanc, tret del cap, i la cua està llargament enforquillada. Els hàbits són preferentment litorals, tot i quese'n troben també en ambients dulciaqüícoles  a la recerca d'aliment.

Xatrac comú (Sterna hirundo)

El xatrac comú és el més abundant al Delta a l'estiu, amb més de 3.000 parelles nidificants, però desapareix totalment a l'hivern. Cria a l'illa de Buda, a la Punta del Fangar i a la Punta de la Banya, i s'alimenta als arrossars i a les llacunes properes. Es caracteritza pel bec de color taronja, amb la punta negra, i les potes roges, la cua molt enforquillada i la punta de les ales especialment fosca.

Xatrac menut (Sterna albifrons)

El Xatrac menut és també un nidificant molt abundant al Delta i també desapareix a l'hivern. És més petit que el xatrac comú i el color del bec i les potes és groc. El capell negre del cap és travessat per una estreta franja blanca.

Xatrac becllarg (Sterna sanvicencis)

El xatrac becllarg és un altre nidificant abundant al Delta, però, a diferència dels altres xatracs, a l'hivernhi manté la seva població. N'ocupa hàbitats més litorals. La seva corpulència i el color negre del bec i les potes el permeten distingir del xatrac comú.

Curroc (Gelochelidon nilotica)

El curroc és una mena de xatrac molt gran i amb la cua menys enforquillada. Es pot confondre amb el xatrac becllarg pel color negre de les potes i el bec, però és molt més robust i el bec és més gruixut. Al Delta és comú i cria a la Punta de la Banya, tot i que desapareix a l'hivern. Té hàbits més terrestres: s'alimenta als arrossars i als horts.

Xatrac bengalí (Sterna bengalensis)

El xatrac bengalí és una raresa que va aparèixer l'estiu de 1978 a la Punta de la Banya i hi nidifica de manera molt reduïda.

Xatrac gros (Sterna caspia)

El xatrac gros només es veu al Delta de manera escassa a la tardor, en pas migratori.

Altres ocells accidentals al Delta: el xatrac rosat (Sterna dougallii)el xatrac fosc (Sterna fuscata)

Els fumarells són més petits que els xatracs, tenen el ventre poc o molt fosc i la cua poc enforquillada. Tenen hàbits més exclusivament dulciaqüícoles i freqüenten especialment llacunes i arrossars.

Fumarell carablanc (Chlidonias hybrida)

El fumarell carablanc és el més habitual, molt comú al Delta a l'estiu, on nidifica una important població més o menys fluctuant segons els anys i hi manté una escassa població a l'hivern. És el fumarell d'hàbitats més dulciaqüícoles: ocupa arrossars, canals i llacunes. El bec i potes roges el diferencien d'altres fumarells.

Fumarell negre (Chlidonias nigra)

El fumarell negre és semblant al carablanc, però el bec és de color negre i no roig,i el color negre és més fosc. Al Delta és més escàs que el carablanc, hi nidifica irregularment i desapareix a l'hivern, tot i que a la tardor és més fàcil de veure.

Fumarell alablanc (Chlidonias leucoptera)

El fumarell alablanc és un fumarell escàs al Delta i només es veu en pas migratori.