Fam. Procel·làrids: baldrigues

Aquesta família pertany a l'ordre dels Procelariformes, format per quatre famílies d'ocells marins, entre les quals també s'inclouen els petrells; està representada al món per 47 espècies de 9 gèneres, d'origen meridional i esteses per tots els mars.

 

Són ocells marins de la mida de les gavines, bons voladors que planegen en grups nombrosos per damunt de les ones, alimentant-se de peixos, cefalòpodes i crustacis. Presenten tons foscos per sobre i blancs per sota. Nien als forats dels penya-segats.

Baldriga cendrosa (Puffinus diomedea)

La baldriga cendrosa és comuna al Mediterani, on cria per migrar a la tardor cap a l'Atlàntic. Apareix a les aigües costaneres del Delta en migració i en època estival, però no hi nidifica.

Baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan)

La baldriga mediterrània és molt semblant a l'anterior, però més fosca. També cria al Mediterrani, encara que, a diferència de la cendrosa, a les costes del Delta només es veu en pas migratori i a l'hivern, que s'apropa més a les platges.

Altres espècies accidentals: la baldriga grisa (Puffinus griseus) i la baldriga capnegra (Puffinus gravis)