Fenicoptèrids: flamencs

Els flamencs són ocells molt grans i vistosos que estan distribuïts per l' Amèrica Central i Sudamèrica, l'Àfrica, l'Europa mediterrània i l'Àsia sudoccidental, ocupant hàbitats aquàtics d'aigua salada o molt salabrosa, exclusius del litoral.


Aquesta família forma part de l'ordre dels Fenicopteriformes, un conjunt de famílies molt antigues i amb espècies fòssils no existents en l'actualitat. Els únics representants vius pertanyen a la família dels Fenicoptèrids, representada en tot el món per 5 espècies de 2 gèneres, suposadament d'origen subtropical.

Flamenc (Phoenicopterus ruber)

El Flamenc n'és l'única espècie representant al Mediterrani, on les seves poblacions són fluctuants amb migracions erràtiques i continuades d'exemplars entre els diferents llocs que ocupa. Al Delta hi ha una població reduïda que ha augmentat significativament en els darrers anys, ja que hi ha tornat a nidificar, després de tres segles de no tenir-ne constància.

Ocupa les aigües salabroses de la Badia dels Alfacs i les salines de la Punta de la Banya, i darrerament també es troba a les llacunes de l'Encanyissada i, sobretot, de la Tancada. La seva presència els darrers anys en arrossars propers, on remena el fons, ha causat certa problemàtica amb els pagesos.

S'alimenta de plàncton bentònic, ric en crustacis i diatomees, que filtra amb el seu peculiar bec mentre aixeca el fang del fons amb les potes.