Nedadors i capbussaires: ànecs, fotges i cabussons

Generalitats

Aquí agrupem tota una sèrie d'ocells aquàtics que neden a les aigües d'aiguamolls, llacunes i altres ambients dulciaqüícoles o litorals.

 

Els més característics són els ànecs, nom de les espècies de la família dels anàtids, que és la més extensa i important, però que de vegades emprem d'una manera massa àmplia i popular per a definir molts d'aquests ocells pel fet de ser grans ocells que neden a l'aigua.

Morfologia

 

El cos és arrodonit i de mida mitjana o gran. Les extremitats no són tan llargues com les dels ocells camallargs i la forma del bec és la característica més variable, a causa  dels diferents tipus d'alimentació.

 

Per facilitar la natació, solen tenir els dits units per una membrana interdigital que els facilita l'impuls a l'aigua, i fins i tot  permet que moltes espècies puguin submergir-se i alimentar-se millor de la vegetació aquàtica o de peixos i altres animals, segons el règim alimentari que tinguin.

 

Normalment tenen el plomatge cobert d'una mena de greix que els protegeix de l'aiguaels permet moure's millor a l'aigua i a l'aire, i també els aïlla tèrmicamentd'una manera eficaç.

Ecologia

Sistemàtica. Famílies i espècies

A diferència d'altres categories que hem establert, com la dels limícoles, que és un grup morfològicament i ecològicament acceptat en tots els ambients ornitològics; aquí hem fet una agrupació molt heterogènia on hi ha famílies no gaire emparentades des del punt de vista sistemàtic i filogenètic, però que tenen en comú nedar i/o capbussar-se dins dels llacs i aigües continentals. Potser podríem haver posat

 els corbs marins, juntament amb el grup de les gavines i altres ocells marins, pels seus hàbits més litorals, però pel seu perfil morfològic els situem aquí.

 

Aquest quadre fa un resum de les principals diferències entre els grups:


Calàbries Corbs marins Cabussons Ànecs, oques i cignes Fotges
Família Gàvids Falacrocòrids Podicipèdids Anàtids Ràl·lids
Es capbussen sí/no sí/no
Mida gran gran mitjana mitjana o gran mitjana
Coll llarg llarg, amb el bec cap amunt llarg i estirat curt (excepte oques i cignes) curt
Bec llarg i cònic llarg i ganxut llarg i cònic curt, ample i aplanat curt, cònic, amb placa frontal
Peus palmats lobulats palmats palmats lobulats o amb dits nus
Ales curtes i punxegudes  llargues  llargues  curtes i punxegudes  curtes i arrodonides
Perfil de vol
Dimorfisme sexual  no  no  no  sí (excepte oques i cignes)  no
Plomatge nupcial diferenciat  sí  sí, però poc  sí no  no
Nia a terra (no al Delta) en arbres o penya-segats(no al Delta)  a l'aigua (niu surant) a terra a terra o al canyissar