Forma de les parts del cos

El cap i el coll

Hi ha marques que solen ser distintives i característiques d’algunes espècies: franges clares a les celles, taques a les galtes, bigotis o capells negres al cap, caps totalment negres, coll amb franges negres o blanques, parcials o totals, etc.

 

També ens hem de fixar en la longitud relativa del coll: curts, llargs, mitjanament llargs, etc. En vol és important veure si l’au que el té llarg el manté dret, una mica caigut o doblegat enmig del pit, com els ardeids.

 

Coll estirat, pit blanc

amb franja

Coll curt, ampla

franja ocular verda 

amb orla clara

Franja supraciliar

blanca 

Capirot negre   Coll doblegat en vol
 

Ànec cuallarg Xarxet  Corriol  Xatrac  Martinet

El bec

El bec és, normalment, molt important per a la identificació –tant a nivell de grups com d’espècies- , ja que adopta en les aus aquàtiques una gran diversitat de formes i de colors. És una característica, en canvi, difícil de veure de lluny i que justifica l’ús de prismàtics potents.

 

La forma del bec determina, de vegades, el grup: ganxut per als rapinyaires, aplanats per als ànecs, fi i llarg per als limícoles o llarg en forma de daga per als ardeids. La seva longitud, gruix i els colors del bec i de la punta també són importants.

Llarg i fort Gruixut i corbat Aplanat Llarg i fi Ample i gruixut
Bernat pescaire Flamenc Ànec collverd Bec d'alena Arpella

Les potes i els peus

La longitud relativa i el color de les potes són també importants en la identificació. El peus són difícils de veure, sobretot si són dins de l’aigua, però pot servir veure si són palmats o lobulats, o si tenen un color diferent a les potes (com en el martinet blanc).

Dits solts Dits palmats Dits lobulats Urpa
Martinets Ànecs Fotges i cabussons Rapinyaires

En vol, el fet que sobresurtin per darrere la cua pot permetre reconèixer els camallargs i distingir alguns limícoles semblants. En alguns casos semblen “penjar”, com ara en els ràl·lids.

Potes llargues que sobresurten de la cua               Potes penjant
martinets i grans camallargs en general Fotja

La cua

La seva longitud i els seus colors són una característica important, especialment en vol, quan és més fàcil veure’n a més la forma: arrodonida, quadrada, forcada, etc. A la fi de l’esquena hi ha el carpó, el color  del qual vist en conjunt amb els de la cua –que de vegades presenta franges negres o clares- és sovint determinant d’una espècie. I el podem veure fàcilment quan espantem una au, s’enlaira i ens ensenya l’esquena.

 

Les ales

A terra o a l’aigua, ens pot ser útil veure’n els colors, especialment si són diferents de la resta del cos, i si apareixen franges, normalment clares, que permeten distingir algunes espècies.

 

Però sobretot ens ajuden a identificar l’au en vol; especialment per la seva forma: llargues o curtes, amples o estretes, arrodonides o acabades en punta, etc. És important el mirallet en els ànecs nedadors, ja que els colors en determinen l’espècie

Franges alars Franges alars Mirallet a l'ala Ales arrodonides Ales punxagudes
Remena-rocs Bec d'alena Ànec collverd Martinet de nit Gamba roja